Wat is het?
Een polscyste is een uitpuiling van het gewrichtskapsel van de pols. Het gewrichtskapsel is de weefsellaag die het gewricht omsluit en het gewrichtsvocht binnen houdt. Een polscyste is dus een met vocht gevulde zak en kan over verloop van de tijd in volume variëren. 
 
 
Hoe ontstaat het?
Bij jonge patienten ontstaat een polscyste spontaan of door ontsteking van het gewrichtskapsel. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door overbelasting al dan niet gecombineerd met gewrichtslaxiteit.  Bij oudere patienten is de onderliggende oorzaak meestal beginnende gewrichtsslijtage.
 
Wat zijn de symptomen?
Een cyste ontstaat meestal aan de handrug- of handpalmzijde van de pols. Ze zien eruit als een afgeronde, zachte en gedeeltelijk wegdrukbare zwelling, maar soms zijn ze vrij hard. Een polscyste kan pijnlijk zijn door inklemming van de cyste bij bepaalde bewegingen of door onderliggende kapselontsteking.
 
 
 
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose is klinisch meestal duidelijk en wordt bevestigd op radiografie en echografie.  
Sommige patiënten hebben gelokaliseerde pijn door een kapselontsteking of een beginnende polscyste die met het blote oog niet zichtbaar is. Dit wordt een ‘occulte’ polscyste genoemd. Bij twijfel kan een MRI scan nuttig zijn om de diagnose te bevestigen en andere afwijkingen uit te sluiten.
 
Wat is de behandeling?
Een polscyste is goedaardig. Behandeling is daarom alleen nodig als de patient er hinder van ondervindt. Bij pijnepisodes kan een polsbrace worden gedragen, gecombineerd met de tijdelijke inname van ontstekingsremmers. Een grote cyste kan worden leeggeprikt.
Bij veel hinder kan een operatieve verwijdering van de cyste worden overwogen. Dit kan zowel met een open operatie als met een kijkoperatie gebeuren. De ingreep gebeurt via daghospitalisatie. De cystezak en zijn steel naar het gewrichtskapsel worden verwijderd.
 
 
 
Na een operatie wordt de pols gedurende 2 weken geïmmobiliseerd in gipsverband. De kans op recidief van de cyste bedraagt 10%.

 

Waar?