Distale bicepspeesscheur Terug naar overzicht

Wat is het?
Een scheur van de bicepspees ter hoogte van de elleboogplooi. De pees scheurt af ter hoogte van zijn aanhechting op de radius, een van de botten van de onderarm. Dit letsel gebeurt typisch bij gespierde mannen van middelbare leeftijd tijdens een excentrische belasting van de bicepsspier.
 
Wat zijn de symptomen?
Plotse pijnscheut ter hoogte van de elleboogplooi bij een bruuske trekbeweging, frequent gepaard met een hoorbaar afscheuren van de pees. De spierbuik van de biceps trekt zich terug in de bovenarm. Binnen de eerste dagen treedt er een blauwe plek op ter hoogte van de elleboogplooi en onderarm. Bewegen van de elleboog is in het begin pijnlijk beperkt, maar dit verbetert op enkele weken tijd.
 

Hoe stelt uw arts de diagnose?
Meestal is de diagnose klinisch duidelijk. Ter bevestiging volstaat meestal een echografie. Evaluatie van een partiële scheur gebeurt best met een MRI-scan.

Wat is de behandeling?
Wanneer de bicepspees niet wordt hersteld zal er een blijvend krachtverlies optreden (ongeveer 30% van de elleboogflexiekracht en 50% van de onderarmsupinatiekracht). Een heelkundig herstel is dan ook aangewezen bij jonge, fysiek aktieve patiënten. Bij oudere patiënten die hun maximale kracht niet meer nodig hebben valt het te overwegen de situatie te aanvaarden. Ook zonder operatieve behandeling zal immers de elleboogmobiliteit normaliseren en de pijn verdwijnen. 

Waaruit bestaat de heelkundige behandeling?
De distale bicepspees wordt opnieuw vastgehecht aan het bot op zijn anatomische aanhechtingsplaats op tuberositas radii. Op deze plaats wordt een tunnel in het bot gemaakt waar de pees wordt ingetrokken zodat deze er opnieuw kan vastgroeien. Een stevige fixatietechniek laat toe de elleboog snel te bewegen. Belasting kan 6 weken na de ingreep progressief worden opgebouwd. Vanaf 3 maanden postoperatief zijn er geen beperkingen meer. 

Waar?