Golferselleboog Terug naar overzicht

Inleiding
Bij een golferselleboog is er sprake van een chronische ontsteking van de aanhechting van de buigpezen aan de binnenzijde van de elleboog. De epicondylitis medialis of beter bekend als de golferselleboog" wordt gekenmerkt door pijn aan de binnenzijde van de elleboog uitstralend naar de onderarm.
 
 
De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de peesaanhechting van de pezen die maken dat u de hand en pols naar beneden kan kunt buigen en een vuist kunt maken. De aanhechting van deze pezen bevindt zich aan de binnenzijde van de elleboog. Het drukken op de aanhechting van de buigspieren van de pols en de hand aan de binnenzijde van de elleboog doet pijn. De pijnklachten treden bijvoorbeeld op bij het dragen van een tas of koffer, het slaan van de tennisbal met de forehand, het afslaan van een golfbal, etc..
 
Wat is de oorzaak en wat zijn de symptomen van een golfelleboog?
Het ontstaan van een golfelleboog hoeft niet door golfen te komen. De mediale epicondylitis of golfelleboog wordt veroorzaakt door een overbelasting van de pezen die maken dat de pols naar de handpalm toe (naar beneden dus) bewogen wordt; de buigspieren. Deze overbelasting kan diverse oorzaken hebben.
 • Opslaan met heel hevige kracht of heel veel topspin gebruiken bij de service.
 • Een te kort of te zwaar tennisracket gebruiken.
 • De besnaringspanning van het tennisracket is te hoog.
 • Verminderde of onvoldoende kracht in de pols en schouderspieren.
 • Te zware tassen, koffers of andere lasten dragen.
 • Hout hakken.
 • Een kettingzaag gebruiken of zware snoeischaar.
 • Zeer frequent gebruik van handwerktuigen (schroevendraaiers, etc.).
Door wat voor reden dan ook zijn deze buigspieren dus overmatig of verkeerd belast geraakt. Daardoor ontstaat een irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de binnenzijde van de elleboog. Het is een hinderlijke aandoening, waar u een tijd flink last van kunt hebben, dat duurt soms maanden. Van belang is om te weten dat deze aandoening meestal toch vanzelf weer overgaat. Uitstralingspijn wordt gevoeld in de onderarm.
 
 
 
Het meest voorkomende symptoom van een golfelleboog is pijn aan de binnenzijde (handpalm zijde) van de onderarm, van de elleboog tot aan de pols. De pijn wordt gevoeld bij het buigen van de pols naar onder toe tegen weerstand. Een klein rubber balletje kneden geeft meestal zeer snel pijnklachten. De pijn straalt van de elleboog uit richting de hand, maar niet richting de schouder en nek. Het klachtenpatroon kan voor iedere patiënt verschillend zijn.
 
Stellen van de diagnose
De diagnose golfelleboog wordt meestal gemaakt op basis van het gesprek met de patiënt en een goed klinisch onderzoek. Ter bevestiging van de diagnose worden een radiografie en echografie van de elleboog uitgevoerd. Pijn aan de binnenzijde van de elleboog kan ook door een aantal andere aandoeningen worden veroorzaakt waaronder spieroverbelasting, compressie van de nervus ulnaris ter hoogte van de ellebooggoot (cubitale tunnel syndroom), een probleem van het ellebooggewricht en uitstralingspijn vanuit de nek. 
 
Behandeling
Er zijn veel behandelingsmogelijkheden voor een golfelleboog. Het is niet te zeggen welke behandelingsmogelijkheid duidelijk beter of slechter is. Een bepaalde methode heeft bij de ene patiënt wel en bij een andere patiënt geen resultaat. De essentie is dat overmatige of verkeerde belasting voorkomen moet worden. Vrijwel iedere behandeling heeft volgens onderzoeken een succeskans van ongeveer 70%. Een operatie heeft waarschijnlijk nog een kleinere kans op het verdwijnen van de klachten! Mede om deze reden wordt niet aan iedereen meteen een operatie aanbevolen.
 
Wat kan er aan gedaan worden?
 • De eenvoudigste behandeling is zelf overmatige of verkeerde belasting en daarmee pijn te voorkomen.
 • Het toedienen van lokale frictie (drukmassage) op de pijnlijkste plek kan de pijn dempen.
 • Een andere mogelijkheid is een kinesitherapeutische behandeling. De kinesist kan met bepaalde apparatuur en fysiotherapeutische handelingen de irritatie dempen en de spieren ontspannen. Ook oprekken (stretchen) en excentrische tonificaties van de aangetaste spiergroep zijn belangrijk.
 • Het inspuiten van het gebied met een ontstekingsremmend middel (corticosteroïden) en een verdovingsvloeistof kan de irritatie doen verminderen.
 • Ook is er een chirurgische behandeling mogelijk. Daarbij wordt de aanhechting van de spieren op de binnenzijde van de elleboog voor een deel losgemaakt en het ontstoken deel van de aanhechting verwijderd. Op die wijze wordt de irritatie opgeheven. De ingreep wordt in dagbehandeling verricht. Meerdere anaesthesiologische technieken zijn mogelijk. Na 24 uur mag het drukverband verwijderd worden. Het is de bedoeling dat u snel weer volledig beweegt om verstijving van de elleboog te voorkomen. Kinesitherapie wordt na de operatie opgestart.
Waar?