Springvinger Terug naar overzicht

Wat is het?
Ontsteking van de buigpezen van de vinger ter hoogte van hun verloop in de handpalm. Door de ontsteking zijn de pezen lokaal verdikt waardoor deze moeilijker doorheen de ingang van de peesschede glijden.

Wat zijn de symptomen?
De vinger blokkeert in geplooide stand bij grijpbewegingen of het maken van een gebalde vuist. Meestal gaat dit gepaard met pijn in de handpalm aan de basis van de vinger. Soms is er ook bewegingsbeperking van de getroffen vinger. Een of meerdere vingers kunnen aangetast worden, tegelijk of over verloop van de tijd. Deze aandoening komt meer voor bij patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte).

Behandeling?
Bij veel patiënten kan de ontsteking worden genezen met een infiltratie. Soms is toch een operatie nodig om de buigpezen voldoende plaats te geven. Tijdens deze ingreep wordt het ligamentje doorgenomen dat aan de ingang van de peesschede de pezen omspant. Zo nodig wordt tegelijkertijd het aanwezige onstekingsweefsel weggenomen (synovectomie). Deze ingreep gebeurt typisch onder lokale anesthesie. Postoperatief is onmiddellijk bewegen van de vingers toegestaan. Wat lokale zwelling en gevoeligheid ter hoogte van de operatiezone kan enkele maanden aanslepen, typisch nog wat langer bij patiënten met diabetes mellitus.

Waar?