Artrose van de vingers Terug naar overzicht

Wat is het?
Artrose of gewrichtsslijtage komt meestal voor ter hoogte van de eindgewrichten (distale interfalangeale gewrichten) van de vingers. Minder frequent worden de andere vingergewrichten aangetast (de proximale interfalangeale en metacarpofalangeale gewrichten).

Wat zijn de symptomen?
Pijn, zwelling, scheefstand, verminderde beweeglijkheid of een combinatie hiervan. Frequent zijn er benige verdikkingen ter hoogte van de eindkootjes van de vingers, Heberden noduli genoemd. Deze moeten worden onderscheiden van met vocht gevulde mucoid-cysten die ook bij artrose kunnen voorkomen.

 Waaruit bestaat de behandeling?
De pijnklachten worden behandeld met medicatie, bracing en infiltraties. Bij invaliderende hinder kan een operatie een goede oplossing bieden. 

*Artrose van de eindgewrichten van de vingers wordt behandeld met een vastzetoperatie (artrodese). Dit geeft goede pijnverlichting en heeft nagenoeg geen functievermindering tot gevolg. Bewegingssparende operaties bestaan niet op dit niveau.

* Artrose van de meer proximaal gelegen vingergewrichten kan worden behandeld met een gewrichtsvervangende prothese. Dit geeft goede pijnverlichting. De beweeglijkheid van het gewricht blijft bewaard, maar kan meestal niet worden verbeterd. Bij uitgesproken misvorming of bij patiënten die de handen veel belasten wordt ook op dit niveau best overgegaan tot een vastzetoperatie (artrodese).

Waar?