Ziekenhuis Oost-Limburg, Campus Sint Jan
Hospitalisatie
Synaps Park 1
3600 Genk
Gesloten
T. 089 / 32 61 00
Wat is het?
Slijtage van het gewricht tussen het os trapezium en de basis van de 1ste metacarpaal. Dit gewricht is gelegen aan de duimbasis en verbindt de duim met de hand.
Wat zijn de symptomen?
Zwelling en belastingsgebonden pijn aan de duimbasis. Verminderde kracht in de hand. Bij ernstige vormen onstaat er een Z-vormige collaps van de duimkolom.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt tijdens het klinisch onderzoek gesteld en wordt bevestigd op radiografie. Specifieke radiografische opnames van het duimbasisgewricht zijn aangewezen voor een goede evaluatie.
Waaruit bestaat de behandeling?
De initiële behandeling bestaat uit het aanpassen van de aktiviteiten, het gebruik van pijnstillers en/of ontstekingsremmers, het dragen van een stabiliserende brace en infiltraties in het gewricht.
Pas wanneer hiermee onvoldoende pijnverlichting wordt bereikt wordt een operatieve behandeling overwogen. Er zijn verschillende operatieve ingrepen mogelijk. De meest gebruikte zijn de prothese en de trapezectomie.
Een prothese vervangt het eigen versleten gewricht door een kunstgewricht. Dit heeft als voordeel een snellere revalidatie, met name het sneller terugkeren van beweeglijkheid en kracht. Na de ingreep wordt de duim gedurende 3 weken ingegipst, waarna bewegen opnieuw is toegestaan. Vanaf 6 weken postoperatief mag de duim opnieuw worden belast.
Zoals bij ieder type van prothese (bv. heupprothesen en knieprothesen) is er een kleine kans op loslating, luxatie of vroegtijdige slijtage van de prothesecomponenten.
Een andere mogelijke operatie is de trapezectomie. Hierbij wordt het ‘os trapezium’ weggenomen. Dit is het beentje aan de basis van de duim waarrond de slijtage zich bevindt. Door dit beentje te verwijderen wordt het pijnlijke contactpunt opgeheven. Nadien wordt met een stuk pees uit de onderarm het stabiliserende ligament van de duimbasis gereconstrueerd. Tenslotte wordt het peesuiteinde opgerold tot een bolletje en ter vervanging van het weggenomen beentje ingebracht. Na deze operatie wordt de duim gedurende 4 weken in gips geïmmobiliseerd. Postoperatief kan een goede mobiliteit worden verwacht, maar de revalidatie verloopt trager. Progressieve toename van de kracht wordt gezien tot meer dan een jaar na de ingreep.
Minder frequent wordt voor de behandeling van rhizartrose een artrodese (vastzetoperatie) van het duimbasisgewricht uitgevoerd.
In sommige gevallen van beginnende gewrichtsslijtage kan een herrichtingosteotomie gebeuren. Hiermee wordt de krachtenverdeling in het gewricht geoptimaliseerd zodat de slijtage tijdelijk een halt wordt toegeroepen.
Afhankelijk van uw leeftijd, uw beroepsomstandigheden, uw hobbies en de bevindingen op radiografie zal uw chirurg bepalen welke voor u de meest gepaste behandeling is.
Synaps Park 1
3600 Genk
Gesloten
T. 089 / 32 61 00