Haglund exostose Terug naar overzicht

Wat is een Haglund exostose?
Een Haglund exostose is een verdikking van het achterste deel van het hielbeen die druk kan veroorzaken tegen de achillespeesaanhechting en de slijmbeurs tussen beide (Fig. 1-3).

          
Fig. 1                             Fig. 2                                 Fig. 3

Wat zijn de oorzaken van een Haglund exostose?
Enkele oorzaken verhogen de kans op Haglund klachten:

  • prominent hielbeen (aangeboren)
  • bergop lopen / wandelen
  • stijve achillespees
  • schoenen met harde hiel

Welke klachten geeft een Haglund exostose?
Pijn in achter aan de hiel bij belasting. Soms is er ook een zwelling aanwezig van de ontstoken slijmbeurs. Dit kan dan weer overdruk veroorzaken in de schoenen.

Wat kunt u zelf doen voor een Haglund exostose?
Bij periodes van echte ontsteking aan de hiel (zwelling, warmte, roodheid) worden best ontstekingsremmende maatregelen genomen: rust, ijs, vermijden van druk, ontstekingsremmers (medicatie). Het gebruik van schoenen met iets hogere hak kan ook helpen.

Wat kan Orthopedisch Centrum Limburg voor u doen?
Bij plotse hevig ontsteking zal een inspuiting met cortisone in de slijmbeurs meestal de pijn snel verbeteren. Dit geeft echter niet altijd een definitieve oplossing.

Soms blijven pijnklachten aanslepen ondanks alle voorgaande maatregelen. Een operatie kan dan de laatste optie zijn.

Bij een operatie wordt het verdikte hielbeen afgevlakt, zodat er geen druk meer aanwezig is tegen achillespees en slijmbeurs (Fig 4 -5). Onze chirurgen beheersen zowel de klassieke open ingrepen als de nieuwe minimaal invasieve operaties waarbij via kleine steekgaatjes wordt geopereerd. Zij kunnen met u de beste optie bespreken. De behandeling gebeurt steeds via dagziekenhuis. De voet mag meestal onmiddellijk worden geoefend. Gedurende enkele dagen worden wel krukken gebruikt.

          
Fig. 4                                                Fig. 5

Waar?