Verschil tussen artrose en artritis Terug naar overzicht

Wat is het verschil tussen artrose en artritis? 
Artrose en artritis zijn allebei aandoeningen die gerelateerd zijn aan de gewrichten. Artrose wijst op slijtage van het gewrichtskraakbeen dat het bot bedekt, artritis is een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel. Artritis kan tot artrose lijden.

Artrose
Artrose wijst op de slijtage van het gewricht waarbij het kraakbeen dat de botten over mekaar doet glijden progressief verdwijnt. Het heupgewricht wordt frequent aangetast door deze aandoening. De pijn wordt vooral gevoeld bij het bewegen. Een typische klacht is "startpijn". 's Ochtends zijn de klachten dikwijls erger met een zeer stijf gevoel in de liesstreek of het bovenbeen. Het rechtkomen uit een stoel kan last geven, die geleidelijk verdwijnt na een aantal meter stappen. Kousen en schoenen aan en uit doen is moeilijker geworden. De gangperimeter wordt progressief minder. In ergere stadia kan rust of nachtpijn optreden.

Artritis
Artritis is een ontsteking binnenin het gewricht en ontstaat door reumatische aandoeningen of infecties. De meest voorkomende vorm is de reumatoïde artritis. Deze ontstekingen in de gewrichten zijn over het algemeen erg pijnlijk. Reumatoïde artritis ontstaat door een genetische afwijking waardoor het afweersysteem van het lichaam niet optimaal werkt. Het gewrichtsslijmvlies (kapsel-synovium) gaat ontsteken en het kraakbeen op termijn aantasten.Reumatoïde artritis kan zo leiden tot artrose. Artritis kan in één gewricht voorkomen of soms in meerdere gewrichten met symmetrisch patroon. De conservatieve, medicamenteuze behandeling van artritis is het werkdomein van de reumatoloog.

Waar?