Heupdysplasie Terug naar overzicht

Wat is heupdysplasie?
Bij pasgeborenen gebeurt screening via de pediater of via Kind en Gezin. Bij het vaststellen van heupdysplasie zal een conservatieve behandeling worden ingezet met een harnas of gips. In bepaalde gevallen is een operatieve behandeling noodzakelijk.

Wanneer er sprake is van heupdysplasie bij volwassenen, dan wil dit zeggen dat het heupgewricht een afwijkende vorm heeft. In de meeste gevallen gaat het om een genetische afwijking. De kom van het heupgewricht kan te ondiep, verkeerd gepositioneerd of zelfs misvormd zijn. Ook de heupkop kan soms wat misvormd zijn. Dit kan allemaal leiden tot de ontwikkeling van pijn, bewegingsbelemmering en op termijn zelfs vroegtijdige slijtage of artrose van het heupgewricht.

[Foto RX]

De afwijking van de linker heupkom (acetabulum) is hier duidelijk zichtbaar. Rechts is het acetabulum mooi ontwikkeld en bedekt het de bol van het bovenbeen. Links is de bol maar half bedekt en heeft de patiënte een ernstige heupdysplasie.

Bij heupdysplasie kunnen we patiënten binnen de Young Adult Hip Unit (YAHU) reeds op relatief jonge leeftijd behandelen, zodat we verdere slijtage een halt kunnen toeroepen. Meestal is een peri-acetabulaire osteotomie (PAO) aangewezen. Hierbij wordt de heupkom voorzichtig losgemaakt en vervolgens op de juiste manier gepositioneerd en terug vastgezet.

 

Waar?