Osgood Schlatter Terug naar overzicht


De ziekte van Osgood Schlatter is een veelvoorkomende oorzaak van kniepijn bij groeiende adolescenten. Het is een inflammatie van de zone net onder de knie waar de pees van de knieschijf (patellapees) hecht aan het scheenbeen (tibia).

De ziekte van Osgood Schlatter ontstaat tijdens de groeispurt, wanneer botten, spieren, pezen en andere structuren snel veranderen van lengte en omvang. Vooral  kinderen die aan atletiek doen, lopen ,springen, voetballen,.. lopen een verhoogd risico voor deze aandoening. Maar  adolescenten die minder sportief zijn kunnen deze aandoening ook krijgen.

In de meeste gevallen van Osgood Schlatter ziekte zullen simpele behandelingen zoals rust, pijnmedicatie, stretchings en krachtoefeningen de pijn verlichten en de patiënten toestaan om hun dagelijkse activiteiten te hervatten.

Beschrijving:

Een benige bult genoemd het tibiale tuberkel  bedekt de groeischijf aan het einde van de tibia (scheenbeen). De groep van de spieren aan de voorkant van de dij (genoemd de quadriceps) hechten aan het tibiale tuberkel.

Als een kind actief is, trekken de quadricepsspieren aan de patellapees dewelke trekt aan het tibiale tuberkel. Bij sommige kinderen leidt deze herhaaldelijke tractie op het tuberkel tot inflammatie van de groeischijf. Het uitsteeksel, of bult, van de tibiale tuberkel kan zeer geprononceerd worden.

Symptomen

Pijnlijke symptomen treden vaak op door lopen, springen en andere sportactiviteiten. In sommige gevallen treden in de beide knieën symptomen op doch de ene knie kan fellere pijnklachten geven dan de andere knie. :

  • Kniepijn en gevoeligheid aan de tibiale tuberkel
  • Zwelling ter hoogte van de tribale tuberkel
  • Stijve spieren in de voor- of achterzijde van de dij.

Behandeling

De behandeling van Osgood Schlatter ziekte is gefocust op pijnverlichting en verlichten van de zwelling. Dit betekent natuurlijk stoppen van sportactiviteiten totdat je kind kan deelnemen aan sportactiviteiten zonder pijn tijdens en na het sporten. In sommige gevallen is rust gedurende enkele maanden aangeraden gevolgd door een kinesitherapieprogramma met strechings en krachtoefeningen. Wanneer je kind niet veel pijn heeft kan hij zeker veilig deelnemen aan sport.

Je dokter kan bijkomende behandelingsmethoden aanraden zoals:

  • Stretchoefeningen;
  • NSAID
  • Ijsapplicatie
  • gebruik van patellapeesbandage 

Resultaat

De meeste symptomen zullen spontaan volledig verdwijnen wanneer het kind de volledige groeispurt achter de rug heeft. Dit is  rond de leeftijd van 14 jaar bij meisjes en 16 jaar bij jongens. Om deze reden is chirurgie maar zeer zelden noodzakelijk.

Waar?