Pre-patellaire bursitis Terug naar overzicht

 
Bursa’s  zijn kleine gelzakjes overal in ons lichaam, inclusief rond de schouder, elleboog, heup, knie en hiel. Ze bezitten een kleine hoeveelheid vocht en zijn gepositioneerd tussen gewrichten en zacht weefsel, het zijn een soort kussentjes om frictie (wrijving) te verminderen.

Prepatellaire bursitis is een ontsteking van de bursa aan de voorkant van de knieschijf (patella). Het ontstaat wanneer de bursa geïrriteerd geraakt en minder vocht produceert waardoor het zwelt en druk uitvoert op de aangrenzende delen van de knie. 

Oorzaak:

Prepatellaire bursitis wordt vaak veroorzaakt door druk van constant knielen. Loodgieters, vloerleggers, dakwerkers lopen een groter risico op ontwikkelen van deze aandoening.

Een directe impact op de voorzijde van de knie kan ook prepatellaire bursitis veroorzaken. Atleten zoals voetballers, basketballers, … lopen groter risico op deze aandoening door de directe impacten of vallen op de knie tijdens hun sport.

Prepatellaire bursitis kan ook veroorzaakt worden door een bacteriële infectie. Wanneer je door een knietrauma je huid beschadigt zoals een insectenbeet, schaafwonde of punctiewonde kunnen de bacteriën hierdoor in de bursazak geraken en een infectie veroorzaken.

Symptomen:

 • Pijn tijdens activiteiten, meestal niet ’s nachts;
 • Snelle zwelling op de voorzijde van de knieschijf
 • Gevoeligheid en warmte;
 • Bursitis veroorzaakt door infectie produceert vocht en roodheid. 

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                 prepatellaire bursitis

 

Behandeling:

Niet-operatieve behandeling is meestal effectief zolang als de bursa simpel geïnflammeerd (‘ontstoken’) is en niet geïnfecteerd (met bacteriën):

 • Rust
 • Ijsapplicaties
 • Hoogstand
 • Medicatie

Indien de zwelling en pijn niet beantwoorden op deze maatregelen, kan je dokter beslissen om bursa te puncteren met een naald en zal de bursa infiltreren met een corticosteroïd. De steroïdinfiltratie is een anti-inflammatoire drug die sterker is dan de orale medicatie.

Infectieuze bursitis wordt meestal eerst behandeld met antibiotica. Chirurgische drainage is aangewezen indien de infectie niet reageert op alleen de antibiotica.

Bij falen van niet-operatief beleid zal je orthopedische chirurg aanraden om de bursa chirurgisch te verwijderen.
Na de ingreep is het mogelijk dat de knie tijdelijk geimmobiliseerd wordt door middel van een brace om de wonde zou goed mogelijk te laten genezen. Nadien zal de knie snel zijn flexibiliteit moeten herwinnen en kan je je activiteiten hervatten binnen een paar weken.

Preventie:
Je kan helpen om bursitis te voorkomen door enkele simpele aanwijzingen:

 • Draag knielappen als je veel op je knieën werkt of aan contactsporten doet zoals volleybal, …
 • Rust je knieën regelmatig door te stoppen en je knieën te stretchen. Je kan ook overwegen om jouw activiteiten te veranderen om stress te vermijden op je knieën
 • Breng ijs aan en breng je knieën in hoogstand.
Waar?