Osteotomie van de knie Terug naar overzicht

 


Osteotomie betekent letterlijk “afsnijden van het bot”. Bij een knie osteotomie wordt oftewel de tibia (scheenbeen) of de femur (dijbeen) bijgesneden en dan gekanteld om de druk op het kniegewricht te verlichten.

Een knieosteotomie wordt meestal gebruikt wanneer een patiëntnin een vroeg stadium artrose heeft dewelke maar een zijde van de kniegewricht aantast. Door het   gewicht van de beschadigde zijde van het gewricht te halen kan een osteotomie de pijn verlichten en de beweeglijkheid significant verbeteren in een artrotische knie.

Voor- en nadelen
Een knieosteotomie heeft 3 doelen:

  • Gewicht verleggen van het artrotische gedeelte naar een gezondere zone
  • Herstellen van arm knieligament
  • De levensduur van het kniegewricht verlengen

Een voordeel van de procedure is dat, door je eigen knie-anatomie te behouden, een succesvolle osteotomie de nood aan een totale knieprothese met enkele jaren kan uitstellen. Een ander voordeel is dat er vaak geen restricties zijn voor fysieke activiteiten na een osteotomie, je zal in staat zijn om je favoriete activiteiten, zelfs hoge impact sporten, uit te voeren.

Een osteotomie heeft ook nadelen, bv. pijnverlichting is niet te voorspellen na osteotomie gepaard met partiële of volledige knievervanging. Herstel van een osteotomie is meestal langer en moeilijker omdat je geen gewicht mag dragen op het geopereerde lidmaat.

Omdat resultaten van totale knieprotheses en partiële knieprothese meer en meer succesvol worden, worden knie osteotomieën minder voorkomend. Desalniettemin is dit een optie voor vele patiënten.

Procedure:
De meeste osteotomieën voor artrose in de knie worden gedaan op de tibia (scheenbeen) om een O-been alignement te herstellen hetgeen teveel stress geeft op de binnenzijde van de knie.
Tijdens deze procedure wordt een wig van het bot verwijderd (closing wedge) van de buitenzijde van de tibia, onder de gezonde zijde van de  knie.  Aan de buitenzijde van de knie wordt dan een plaatje gezet.

 Alternatief kan erin bestaan om een wig (opening wedge)te plaatsen aan de     binnenzijde van de knie, ook hierbij wordt gebruikt gemaakt van een plaatje (aan de binnenzijde).

 
Voorbeeld van mediale opening wedge osteotomie
om een varus alignement ("0-been") te corrigeren

 

Dit brengt de gewrichten aan de gezonde zijde van de knie dichter bij elkaar en creëert zo meer ruimte tussen de gewrichten aan de beschadigde, artrotische zijde. Als resultaat kan de knie het dragen van gewicht beter verdelen zodat de druk verlicht aan de pijnlijke zijde.

Een osteotomie van de knie is het meest zinvolle bij magere, actieve patiënten die jonger dan 60 jaar zijn. Goede kandidaten hebben enkel pijn aan een zijde van de knie en geen pijn onder de knieschijf. Kniepijn wordt meestal veroorzaakt door activiteit of door lang staan.
Kandidaten moeten in staat zijn om hun knie volledig te strekken en te plooien tot minstens 90°.
Patiënten met reumatoïde artritis zijn geen goede kandidaten voor een osteotomie.

Complicaties:
Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er risico’s verbonden aan deze osteotomie.

Hoewel de risico’s laag zijn, zijn de meest voorkomende risico’s:

  • Infectie
  • Bloedklonter
  • Stijfheid van het kniegewricht
  • Vaat- of zenuw letsels
  • Problematische heling van de osteotomie, in sommige gevallen is dan een tweede ingreep noodzakelijk.

Resultaat:
Voor de meeste patiënten is een osteotomie succesvol in verlichten van de pijn en uitstellen van verergeren van de artrose in de knie. Het kan een jonge patiënt toestaan om een meer actieve levensstijl te leiden gedurende nog meerdere jaren. Hoe dan ook zullen de meeste patiënten een totale knieprothese vereisen, een osteotomie kan een effectieve manier zijn om het plaatsen van een totale knieprothese uit te stellen.

Waar?