Achillespeesscheur Terug naar overzicht

Wat is een een achillespeesscheur?
Een volledige scheur van de achillespees ontstaat meestal plots. De peesvezels geraken hierdoor helemaal uitgerafeld en los (Fig. 1-2).
Bij een achillespeestendinose ontstaan soms geleidelijk kleinere scheurtjes waarbij de pees dus nog wel stevig blijft.

               
Fig. 1                                                 Fig. 2

Wat zijn de oorzaken van een achillespeesscheur?
Een scheur van de achillespees treedt meestal op door een onverwachte verkeerde beweging. Meestal is de pees vooraf al wat zwakker door ontsteking of veroudering hiervan (achillespeestendinose). Toch ervaren de meeste mensen geen klachten voorafgaand aan de scheur.

Welke klachten geeft een achillespeesscheur?
Bij het afscheuren van de achillespees voelen de meeste mensen een plotse pijnscheut, alsof ze een trap tegen de hiel krijgen. Nadien wordt de pijn vaak beter maar blijft er een zwakte in het been. Hierdoor gaat men manken en kan men niet op de tenen lopen. Zonder correcte behandeling blijft die zwakte aanwezig.

Wat kunt u zelf doen bij een achillespeesscheur?
Als u denk dat uw achillespees is afgescheurd, neemt u best zo snel mogelijk contact op  met uw huisarts, specialist of de dienst spoedgevallen. Vaak kan de scheur bij eenvoudig klinisch onderzoek worden vastgesteld. Soms wordt een bijkomende echografie aangevraagd.

Wat kan Orthopedisch Centrum Limburg voor u doen?
Bij een achillespeesscheur dringt zich een aangepaste behandeling op om de werking van de voet terug te herstellen. Bij het overgrote deel van de patiënten is een operatie te verkiezen voor het beste eindresultaat. Hierbij worden de afgescheurde peesuiteinden weer tegen elkaar gehecht. Klassiek gebeurt dit door het volledig openmaken van de scheur en terug samenhechten
hiervan (Fig. 3). Bij nieuwere technieken kan via een mini wondje eenzelfde hechting worden verricht (Fig. 4). Ons chirurgisch team beheerst al deze technieken en kiest met u de meest aangewezen methode.
Na de ingreep volgt een periode van onderbeengips en/of laars (walker). Als de genezing het toelaat wordt kinesitherapie gestart om de spieren weer te versterken.

               
Fig. 3                                                           Fig. 4

In sommige gevallen wordt gekozen om geen operatie uit te voeren (bijvoorbeeld door hoge leeftijd of ziekte van de patiënt). Behandeling gebeurt dan enkel met gips. Dit geeft dan gemiddeld een iets zwakkere voet en wat meer kans op terug afscheuren van de pees (10%).

Waar?