Wat is een bunionette?
Een bunionette is een pijnlijke knobbel (bunion) aan de basis van de kleine teen. De knobbel wordt veroorzaakt door een scheefstand van het 5e middenvoetsbeentje of door een verdikking van dit beentje (Fig. 1-2). Het is vergelijkbaar met de hallux valgus van de dikke teen.

          
Fig. 1                                             Fig. 2

Wat zijn de oorzaken van een bunionette?
Aanleg is de voornaamste oorzaak.

Welke klachten geeft een bunionette?
Pijn in de knobbel en ontstekingen hiervan zijn de meest gehoorde klachten. Voor veel patiënten wordt het dan ook steeds moeilijker om nog comfortabel schoeisel te vinden. Toch geeft zeker niet elke bunionette hinder.

Wat kunt u zelf doen?
Soms volstaat enig aanpassing van de schoenen om de klachten te verbeteren. Best wordt het gebruik van nauwe schoenen beperkt.
Verzachtende verbanden of pleisters kunnen de druk en wrijving soms verminderen (Fig. 3).


Fig. 3

Wat kan Orthopedisch Centrum Limburg voor u doen?
Bij ernstige klachten is een operatie soms de enige oplossing. Onze chirurgen gebruiken de nieuwste technieken voor een correctie van de bunionette. Hierbij wordt de operatie via 1 klein steekgaatje verricht. Via dit gaatje wordt een klein breukje gemaakt van het 5e middenvoetbeentje waardoor de stand hiervan kan gecorrigeerd worden. Gebruik van pinnen of schroeven is niet nodig (Fig. 4-5). De ingreep gebeurt steeds via daghospitalisatie. Er mag onmiddellijk gestapt worden met een verbandschoen. Na 4 weken mogen weer eigen schoenen worden gedragen.

          
Fig. 4                                   Fig. 5

Waar?