Hallux valgus Terug naar overzicht

Wat is een hallux valgus?
Hallux valgus is de wetenschappelijke naam voor een knobbel (bunion) aan de dikke teen. Meestal gaat de teen ook steeds meer scheef staan (Fig. 1-2). Problemen die vaak samen voorkomen met een hallux valgus zijn: hamertenen en pijn onder de voorvoet (metatarsalgie).

          
Fig. 1                                       Fig. 2

Wat zijn de oorzaken van een hallux valgus?
Familiale aanleg komt voor bij meer dan de helft van de patiënten. Hierdoor zien we de afwijking soms al optreden op tienerleeftijd. Een 2e belangrijke oorzaak is het gebruik van nauwe schoenen, vaak met hoge hak (Fig. 3). Daarom komt hallux valgus duidelijk vaker bij vrouwen voor.


Fig. 3

Welke klachten geeft een hallux valgus?
Pijn in de knobbel en ontstekingen hiervan zijn de meest gehoorde klachten. Voor veel patiënten wordt het dan ook steeds moeilijker om nog comfortabel schoeisel te vinden. Toch geeft zeker niet elke hallux valgus hinder.

Wat kunt u zelf doen?
Soms volstaat enig aanpassing van de schoenen om de klachten te verbeteren. Best wordt het gebruik van nauwe spitse schoenen en hoge hakken beperkt. In orthopedische winkels zijn kleine hulpmiddelen te verkrijgen: verzachtende verbanden (Fig. 4), teenspreiders of pleisters. Meestal heeft dit jammer genoeg weinig effect.
Nachtspalken om de teen recht te houden zijn niet genezend en hebben weinig zin. Steunzolen helpen vaak voor pijn onder de voorvoet (metatarsalgie) maar niet voor de hallux valgus zelf. Een voorschrift kan worden gemaakt door uw specialist.


Fig. 4

Wat kan Orthopedisch Centrum Limburg voor u doen?
Bij ernstige klachten is een operatie soms de enige oplossing. Onze chirurgen hebben een zeer uitgebreide expertise opgebouwd in de correctie van hallux valgus. Bovendien werken we samen met een internationaal befaamd anesthesie team, gespecialiseerd in orthopedische anesthesie en pijnbestrijding. Door gebruik van locoregionale anesthesie kan een hallux valgus correctie perfect via daghospitaal gebeuren.
Bij een hallux valgus operatie wordt eerst de knobbel verwijderd. Daarna wordt de teen recht gemaakt door breukjes van het bot en weer opspannen van het kapsel (Fig. 5 / Video 1).


Fig. 5                                                            


Video 1


In de eerste dagen na de ingreep is rust erg belangrijk. Steunen is echter wel toegestaan met gebruik van een aangepaste verbandschoen (Fig. 6).


Fig. 6

Een hallux valgus operatie geeft meestal zeer goede resultaten, maar vraagt zeker enige hersteltijd. Terugkeren van de hallux valgus is niet uitgesloten op langere termijn maar vormt zelden een probleem.

Waar?