Enkeldistorio (verstuiking) Terug naar overzicht

Wat is een enkeldistorsio?
Een enkeldistorsio is een enkelverstuiking. Hierbij worden de ligamenten (gewrichtsbanden) van de enkel beschadigd. Ze kunnen uitrekken bij een heel lichte verstuiking, maar meestal ontstaan er scheuren in 1 of meerder ligamenten (Fig 1). Vooral de ligamenten rond de buitenenkel worden vaak gekwetst. De ligamenten aan de binnenenkel zijn steviger, maar kunnen ook scheuren.
Een enkeldistorsio is het meest voorkomende sportongeval.


Fig. 1

Wat zijn de oorzaken van een enkeldistorsio?
De kans op een verstuiking wordt bepaald door de stevigheid van de ligamenten, de kracht van de enkelspieren en door de stand van de voet. Oorzaken zijn dus:

  • Enkelinstabiliteit (door herhaald omslaan van de enkel of aangeboren)
  • Holvoet
  • Spierzwakte (door weinig bewegen, door herhaald omslaan van de enkel, door zenuwaantasting,…).
  • Stijve kuitspieren en achillespees
  • Lopen op de tippen of op hoge hakken (in deze stand is de enkel onstabieler)

Welke klachten geeft een enkeldistorsio?
Pijn is bijna altijd aanwezig na een verstuiking, meestal aan de buitenenkel maar soms ook aan de binnenenkel. Stappen kan moeilijk of onmogelijk zijn afhankelijk van de ernst van de verstuiking. Snel na het omslaan ontstaat een zwelling, die na enkele dagen een blauwe
bloeduitstorting vormt (Fig 2).
Bij een enkeldistorsio kunnen ook andere letsels worden opgelopen zoals een kraakbeenletsel, een enkelbreuk of soms blijvende enkelinstabiliteit.


Fig. 2

Wat kunt u zelf doen?
Onmiddellijk na een verstuiking wordt de voet best omhoog gelegd en gekoeld met ijs. Een elastisch verband kan ook helpen om de zwelling te beperken. Als u niet kan steunen op de voet, gaat u best langs de huisarts. Die kan bepalen of een radiografie (foto) noodzakelijk is.

Wat kan Orthopedisch Centrum Limburg voor u doen?
Bij een ernstige verstuiking wordt een radiograAie gemaakt om een enkelbreuk uit te sluiten. Als u te veel pijn heeft, wordt soms een onderbeengips aangelegd voor een week. Langdurig ingipsen gaat meestal het herstel vertragen door het ontstaan van stijfheid. Zodra de pijn en zwelling het toelaten wordt dus best met de revalidatie gestart. Uw arts schrijft meestal volgende zaken voor:

  • Enkelbrace (steunverband). Die beschermt de enkel en vergemakkelijkt de revalidatie. In het begin wordt de brace altijd gedragen bij het stappen, later enkel bij sporten of zwaar werk (Fig 3).
  • Kinesitherapie (Aig 4). Verstevigende oefeningen zijn namelijk belangrijk om de enkel terug sterk en stabiel te maken. Dit vermindert de kans op blijvende last en versnelt het herstel.

      
Fig. 3                                               Fig. 4

Gescheurde enkelligamenten genezen spontaan. Gipsen of operaties zijn hiervoor niet nodig. Als na 4 maanden nog altijd veel pijn aanwezig is, wordt meestal een MRI scan aangevraagd. Hiermee worden restletsels opgespoord zoals kraakbeenletsels, enkelinstabiliteit, peesscheuren,…

Waar?