Metatarsalgie Terug naar overzicht

Wat is metatarsalgie?
Metatarsalgie is een pijn die ontstaat onder de voorvoet, net achter de tenen.

Wat zijn de oorzaken van metatarsalgie?
Meestal is een doorgezakte voorvoet aanwezig waardoor overdruk ontstaat (Fig. 1-2). Vaak is de voet hierdoor ook breder geworden. De doorzakking kan aangeboren zijn of met de leeftijd toenemen. Andere mogelijke oorzaken zijn korte kuitspieren, Morton neuroma (geklemde voetzenuw) en verkeerd schoeisel (hoge hakken).

          
Fig. 1                                                  Fig. 2

Welke klachten geeft metatarsalgie?
Pijn onder de voorvoet bij het stappen, zeker wanneer ongeschikte schoenen worden gedragen. Eelt onder de voet komt vaak voor, wat de pijn kan verergeren. Dikwijls gaat metatarsalgie gepaard met een hallux valgus of hamertenen.

Wat kunt u zelf doen?
Soms volstaat enige aanpassing van de schoenen om de overdruk te vermijden. Schoenen met dikkere en stijvere zool worden aanbevolen. Hakken worden best vermeden. Pedicure verzorging kan de eelt tijdelijk verminderen. In orthopedische winkels zijn vaak hulpmiddeltjes verkrijgbaar om de druk te verzachten Fig. 3).


Fig. 3

Wat kan Orthopedisch Centrum Limburg voor u doen?
Een op maat gemaakte steunzool zal bij de meeste mensen een duidelijke verbetering van de pijn geven. Uw specialist kan hiervoor een voorschrift afleveren. Als er te veel klachten blijven ondanks al deze maatregelen, is een operatie soms het enige alternatief.
Onze chirurgen beheersen de laatste nieuwe technieken voor metatarsalgiechirurgie. Bovendien werken ze samen met een internationaal befaamd anesthesie team, gespecialiseerd in orthopedische anesthesie en pijnbestrijding. Hierdoor wordt de last van de operatie tot een minimum beperkt. Metatarsalgie ingrepen gebeuren via daghospitaal.
Om de overdruk te verlichten onder de voet, worden kleine breukjes gemaakt van de pijnlijke middenvoetbeentjes, zodat de drukken terug gelijk verdeeld worden. In de meeste gevallen gebeurt dit door een minimaal invasieve operatie waarbij enkel een paar steekgaatjes nodig zijn (Fig. 4). Indien nodig kan tegelijkertijd ook een hallux valgus of hamerteen gecorrigeerd worden. Na de ingreep wordt 6 weken een verbandschoen (Fig. 5) gedragen. Op deze schoen mag onmiddellijk gesteund worden. Eindresultaat is meestal zeer goed met verminderde pijn en eelt. Soms hebben patiënten ook na de ingreep nog behoefte aan een steunzool. Zwelling van de voet is heel normaal na de operatie en kan enkele maanden aanslepen.

          
Fig. 4                                                                      Fig. 5

Waar?