Hallux rigidus Terug naar overzicht

Wat is een hallux rigidus?
Hallux rigidus is de wetenschappelijke naam voor een arthrose (=slijtage) van het dikke teen gewricht. De teen wordt hierdoor stijver en vaak vormt zich ook een knobbel op het gewricht door botaangroei (papegaaiebekken) (Fig. 1-3 ). De teen staat meestal wel nog recht in tegenstelling tot het frequentere hallux valgus.

          
Fig. 1-3

Wat zijn de oorzaken van een hallux rigidus?
Meestal blijft de directe oorzaak onbekend. Mogelijke oorzaken zijn: aanleg, herhaalde kleine letsels, jicht, reuma,...

Welke klachten geeft een hallux rigidus?
Pijn is de voornaamste klacht. Deze wordt enerzijds veroorzaakt door de bewegingen van het versleten gewricht bij het wandelen. Anderzijds kan de knobbel voor druk zorgen in de schoenen.
Stijfheid maakt het afrollen van de voet moeilijker en zorgt ervoor dat hoge hakken vaak niet meer gedragen kunnen worden. Problemen die soms samen voorkomen met een hallux rigidus zijn: hamertenen en pijn onder de voorvoet (metatarsalgie).

Wat kunt u zelf doen?
Aanpassing van schoenen is de belangrijkste nuttige maatregel. Voorkeur gaat uit naar een schoen met stijve dikkere zool, die het afrollen vergemakkelijkt. Voorbeelden hiervan zijn wandelschoenen, joggingschoenen,… Best wordt ook geen te nauwe schoen gedragen gezien die meer druk geeft op de pijnlijke knobbel.

Wat kan Orthopedisch Centrum Limburg voor u doen?
Steunzolen kunnen soms nog enige verlichting bieden, maar meestal zijn de effecten beperkt. Een voorschrift kan worden gemaakt door uw specialist.
Bij ernstige klachten is een operatie soms de enige oplossing. Onze chirurgen hebben een ruime ervaring in de operatieve behandeling van hallux rigidus.
Onze chirurgen werken bovendien samen met een internationaal befaamd anesthesie team, gespecialiseerd in orthopedische anesthesie en pijnbestrijding. Door gebruik van locoregionale anesthesie kan een hallux rigidus correctie vaak via daghospitaal gebeuren. In sommige gevallen wordt een overnachting voorzien.
Er zijn 2 soorten ingrepen die kunnen worden voorgesteld afhankelijk van de ernst van de arthrose en stijfheid. Bij mildere vormen van arthrose kan een cheilectomie gebeuren (Fig. 4). Hierbij worden de knobbels verwijderd wat de teen iets soepeler kan maken en de druk in de schoenen wegneemt.
Bij ernstige arthrose geeft een verstijving van de dikke teen (arthrodese) een uitstekende pijnverlichting (Fig. 5). Ondanks de verstijving functioneert de voet meestal nog prima, buiten enige beperking van schoeisel (hoge hakken).

          
Fig. 4                                                    Fig. 5

Waar?