Kraakbeenletsel van de enkel Terug naar overzicht

Wat is een kraakbeenletsel?
Bij een kraakbeenletsel is er een plaatselijke (kleine) beschadiging van het kraakbeen aanwezig. Soms is het onderliggende bot ook aangetast met een cyste hierin. In de enkel wordt vooral het sprongbeen (talus) aangetast (Fig. 1-2).
Bij enkelarthrose is de schade van het gewrichtskraakbeen over een groter oppervlak aanwezig (slijtage).

     
Fig. 1                                                     Fig. 2

Wat zijn de oorzaken van kraakbeenletsels in de enkel?
De meest voorkomende oorzaak is een enkelverstuiking. Het risico op een kraakbeenletsel neemt toe met het aantal verstuikingen die men doormaakt en de ernst hiervan. Ook bij andere ongevallen kunnen kraakbeenletsels ontstaan (bv. enkelbreuk). Sommige specifieke kraakbeenletsels treden vooral op bij adolescenten zonder voorafgaand ongeval (osteochondritis dissecans).

Welke klachten geeft een kraakbeenletsel?
Niet alle kraakbeenletsels geven klachten. Veel kleine letsels stabiliseren spontaan na genezing van de enkelverstuiking en geven geen restlast. Pijn is de meest voorkomende klacht. Die is vooral aanwezig tijdens en na zwaarder belasten (bv. sporten). De pijn wordt typisch diep in de enkel aangevoeld.
Andere klachten kunnen zijn: doorzakkingsgevoel, onzeker gevoel in enkel, verspringend gevoel, enkelblocages,… Meestal is er weinig of geen zwelling.

Wat kunt u zelf doen?
Na een enkelverstuiking is het belangrijk om de enkel terug te versterken. Een kinesist kan u hierbij helpen. Dit verkleint de kansen op restlast van een kraakbeenletsel. Aanpassing van sport kan helpen. Zo geven fietsen en zwemmen zelden klachten in tegenstelling tot lopen of voetbal.
Soms geeft een steunverband verlichting bij zwaardere belasting. Af en toe kan een pijnstiller of ontstekingsremmer worden ingenomen.

Wat kan Orthopedisch Centrum Limburg voor u doen?
Sommige patiënten kunnen nog goed geholpen worden met inspuitingen van het enkelgewricht. Hiervoor kan een cortisone worden gebruikt of hyaluronzuur (‘kraakbeengel’). Dit geeft weliswaar geen definitieve genezing.
Bij aanslepende klachten is een operatie soms de enige oplossing. Via een kijkoperatie wordt het losliggende kraakbeen verwijderd. Het onderliggende bot wordt gestimuleerd (icepicking) om littekenkraakbeen aan te maken (Fig. 3-4). Hierdoor wordt het letsel
weer stabiel gedicht. In 80% van de gevallen geeft dit een goede oplossing voor de pijnklachten. Onze chirurgen hebben een uitgebreide ervaring met kijkoperaties van de enkel. De ingreep gebeurt via dagziekenhuis. Daarna mag onmiddellijk met de enkel geoefend worden, maar steunen is pas toegestaan na 6 weken.


Fig. 3


Fig. 4

Waar?